In het kort

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van zijn of haar klant. Een boekhouder voert werkzaamheden uit zoals belastingaangiftes, debiteurenbeheer, crediteurenbeheer en het verwerken van financiële gegevens en rapportages. De gemiddelde kosten voor een boekhouder ligt tussen de €750,- en €1500,- per jaar, het gemiddelde uurtarief van een boekhouder ligt tussen de €40,- en €60,- per uur. 

Over boekhouders

Een boekhouder verzorgt de boekhouding voor particulieren en bedrijven. Deze bedrijven kunnen grote ondernemingen zijn, maar ook MKB bedrijven en zelfstandigen. Een boekhouder houdt de administratie bij en zorgt ervoor dat dit in orde blijft. Een boekhouder is verantwoordelijk voor salarisadministratie, het opstellen van financiële rapportages en het op tijd en zorgvuldig indienen van belastingaangiftes.

De werkzaamheden van een boekhouder kunnen per boekhouder en per bedrijf verschillen. Ondernemers kiezen er zelf vaak voor om te factureren en laten het overige administratieve werk over aan de boekhouder. Vroeger was een boekhouder verantwoordelijk voor alle inkomende en uitgaande facturen. Tegenwoordig wordt dit vaker eenvoudiger gedaan met een boekhoudprogramma. Een boekhouder controleert dit wel.

Met een boekhouder bespaar je kosten en moeite. Heb jij moeite met je eigen boekhouding? Of ben jij opzoek naar een boekhouder? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes. 


 

Boekhouder inschakelen?

 

Vul je gegevens in en ontvang tot 4 en vrijblijvende offertes van accountants.

 

Gratis aanvragen >

 

Waarom een boekhouder inschakelen?

Een boekhouder is niet verplicht, maar het leveren van een correcte administratie wel. Dit geldt voor ondernemers, eenmanszaken en zzp’ers. De administratie van je onderneming kan soms teveel of te moeilijk worden. In dit geval kan je beter een boekhouder inschakelen. Met een boekhouder voorkom je namelijk moeite, tijd en overbodige problemen in de boekhouding.

Een correcte administratie is dus erg belangrijk. Fouten in je inkomsten en btw aangiftes kunnen leiden tot boetes. Als ondernemer heb je de plicht om de juiste financiële gegevens te weergeven aan de belasting. Hierbij hoort ook een overzicht met alle bewijsstukken van alle inkomsten en uitgaven. Het doorvoeren van een correcte administratie zorgt ervoor dat je geen boetes ontvangt.

Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouding gedeeltelijk zelf te doen. Veel mensen overwegen om de boekhouding zelf te doen en op deze manier kosten te besparen. Dit komt vaak voor bij eenmanszaken en zzp’ers. Hierbij is de boekhouding nog redelijk eenvoudig. Afhankelijk van wat je bedrijf of onderneming doet.

Wat mag ik verwachten van een goede boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van zijn of haar klant. Dit is afhankelijk van de taken en werkzaamheden die je de boekhouder geeft. Van een goede boekhouder mag je in ieder geval verwachten dat hij of zij de administratie correct opstelt en bijhoudt.

Van een goede boekhouder mag je het volgende verwachten:

 • Kennis en inzicht in je debiteurenbeheer
 • Kennis en inzicht in je crediteurenbeheer
 • Werkt zorgvuldig en op een correcte manier
 • Houdt je administratie, inkomsten en uitgaven goed bij
 • Is betrouwbaar
 • Geeft je eventuele adviezen over de boekhouding
 • Heeft een goede en professionele houding

Wanneer een boekhouder over deze kwaliteiten en eigenschappen beschikt, kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een goede en professionele boekhouder. 

Waar moet je opletten bij het inschakelen van een boekhouder?

Elke ondernemer is verplicht om binnen bepaalde tijdsverloop een administratie door te voeren. Een boekhouder levert vele voordelen op en kan je vele onnodige kosten besparen. Maar waar moet je opletten bij het inschakelen van een boekhouder?

Hieronder staan een aantal tips en een aantal vragen die jezelf kunt stellen, die helpen bij het uitzoeken van een boekhouder:

 1. Gedeeltelijke of volledige boekhouding uitbesteden?
  De volledige administratie van een onderneming is veel werk. Denk hierbij aan belastingaangifte, crediteurenbeheer en debiteurenbeheer. Als jij ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, kun je ervoor kiezen om dit gedeeltelijk of volledig te doen. Bedenk dus goed van tevoren wat je je boekhouder wilt laten doen. Op deze manier kun je kosten en tijd besparen. 
   
 2. Naar wat voor soort boekhouder ben je opzoek?
  Het is belangrijk dat je al weet welke werkzaamheden je wilt uitbesteden aan je boekhouding. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe de boekhouder je hierbij moet helpen. Wil je bijvoorbeeld een boekhouder die zelf advies geeft, of wil je een zelfstandige boekhouder waarbij je om advies moet vragen? Ervaring en betrouwbaarheid spelen ook een grote rol bij het uitzoeken van een boekhouder. Dit kan je checken aan de hand van keurmerken, die de kwaliteit en ervaring van de boekhoudkantoren weergeven. 
   
 3. Wat voor type boekhoudkantoor zoek je?
  Ben je opzoek naar een klein of groot boekhoudkantoor? Een klein boekhoudkantoor is bijvoorbeeld handig als je opzoek bent naar een boekhouder die je meer persoonlijk contact biedt. Een groot boekhoudkantoor is weer handiger als je complexere zaken hebt of een groot klantenbestand. 
   
 4. Heb je een goede band met je boekhouder?
  Het is erg belangrijk dat je een goede klik hebt met je boekhouder. Het is namelijk erg fijn dat je elkaar begrijpt en dat je gemakkelijk met elkaar kan praten en overleggen. Door een goede samenwerking en communicatie verlopen de processen van de boekhouding een stuk efficiënter. 
   
 5. De kosten van een boekhouder
  Naast de ervaring en kwaliteit van de boekhouder zijn de kosten van de boekhouding van belang. Je wilt namelijk niet teveel betalen voor je boekhouding. De kosten van de boekhouder hangen van een aantal factoren af, namelijk de grote van je onderneming, de hoeveelheid werk, of je een particulier of bedrijf bent etc. 
   
 6. Ben je opzoek naar een boekhouder uit de buurt?
  De afstand van het boekhoudkantoor of van de boekhouder kan ook invloed hebben op je uiteindelijke keuze. Sommige ondernemers of particulieren hebben namelijk behoefte om een boekhouder in de buurt te hebben, zodat ze beter kunnen communiceren. Terwijl andere geen moeite hebben om een boekhouder op afstand te hebben. Je kunt ook contact hebben met je boekhouder door middel van bellen, mailen en videobellen. 
   
 7. Werken met een boekhoudsysteem?
  Als je ervoor kiest om je boekhouding gedeeltelijk uit te besteden, dan is het handig om met boekhoudsysteem te werken. Met een boekhoudsysteem kun je gemakkelijk betalingsregelingen verwerken en facturen in te boeken. Hierdoor heeft de boekhouder ook inzicht in alle financiële gegevens waar hij of zij mee moet werken. 
   
 8. Offerte aanvragen voor boekhouders?
  Vaak krijgen wij de vraag "ik zoek een boekhouder, maar weet niet zo goed waar ik op moet letten". Gelukkig weten wij wel waar je op moet letten om een boekhouder te vinden. In het formulier kan je een inschatting geven van het aantal bonnetjes dat je per maand verwerkt en aangeven om wat voor bedrijfsvorm het gaat. Zo kunnen onze partners aan op maat gemaakt voorstel doen wat het het proces van een boekhouder vinden nog makkelijker maakt.

   

Boekhouder inhuren?

 

Vul je gegevens in en ontvang tot 4 en vrijblijvende offertes van accountants.

 

Gratis aanvragen >


 

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van zijn of haar klant. Een boekhouder voert werkzaamheden uit zoals belastingaangiftes, debiteurenbeheer, crediteurenbeheer, jaarrekening opstellen, adviseren en het verwerken van financiële gegevens en rapportages

Belastingaangifte particulieren

In Nederland moet je aangifte doen over je inkomsten. Dit geldt ook voor personen die in het buitenland inkomsten hebben uit Nederland. Je bent niet altijd verplicht om aangifte te doen, hier gelden een aantal regels voor.

Wanneer je een aangiftebrief hebt ontvangen van de fiscus, ben je verplicht om aangifte te doen. Het maakt dan niet uit hoe hoog je inkomen is. Vaak ontvang je deze brief in januari of in februari. Het is belangrijk dat je je aangifte doet wanneer je deze brief ontvangt, je kunt namelijk een boete ontvangen wanneer je dit niet doet.

Wanneer je geen aangiftebrief ontvangt betekent dit niet dat je niet verplicht bent om aangifte te doen. Dit is verplicht wanneer je belasting moet bijbetalen, er wordt verwacht dat je dit uit eigen initiatief doet. Het is hierbij niet verplicht om aangifte te doen als je nog geld hoort te ontvangen. Daarnaast houd je werkgever vaak het precieze bedrag bij dat je verschuldigd bent aan inkomstenbelasting. Dit valt onder loonheffing.

Een boekhouder kan je eenvoudig helpen bij het invullen van de aangifte. Echter kun je dit zelf ook gemakkelijk doen. Op de website van belastingdienst staat een uitgebreid stappenplan die je hierbij helpt. 

 

Belastingaangifte voor bedrijven

Je komt niet om je belastingaangifte heen als je eigenaar van een eenmanszaak of vof bent. Aangifte voor omzetbelasting vindt meestal elk kwartaal plaats en aangifte voor inkomstenbelasting jaarlijks.

 

Omzetbelasting

De omzetbelasting voor bedrijven is een stuk gemakkelijker dan de inkomstenbelasting voor bedrijven. De aangifte voor omzet vindt meestal elk kwartaal plaats. Wanneer je als eenmanszaak alle omzet in Nederland hebt gemaakt en alle inkomsten met het hoogste tarief berekent, is de belastingaangifte redelijk eenvoudig. Vaak zijn er, los van de kleine ondernemingsregeling (KOR), geen verdere aftrekposten voor de belastingaangifte voor bedrijven.

 

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is een stuk complexer dan de omzetbelasting. Hier komen namelijk belastingvoordelen en posten uit je privé situatie bij kijken. De aangifte voor inkomstenbelasting vindt jaarlijks plaats.Veel ondernemers doen deze aangifte liever niet zelf. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om de inkomstenbelasting uit te besteden en dit te laten doen door een boekhouder. 

 

Jaarrekening opstellen

Een jaarrekening geeft de financiële situatie van een bedrijf of organisatie in een jaarlijks overzicht weer. De jaarrekening wordt opgesteld over een boekjaar van 1 januari tot en met 31 december.

Het overzicht van een bedrijf bestaat uit een winst en verliesrekening, een balans en een toelichting op de cijfers, dit is belangrijk om de financiële gezondheid van je bedrijf onder de loep te nemen. De meeste bedrijven leveren jaarlijks hun jaarrekening bij de kvk in en houden zo hun boekhouding bij.

Een jaarrekening opstellen is niet voor alle ondernemingsvormen verplicht. Een jaarrekening is alleen verplicht bij ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid. Zij zijn verplicht dit jaarlijks te versturen naar de KVK. De ondernemingsvormen met een rechtspersoonlijkheid zijn: besloten vennootschap (BV), naamloze vennootschap (NV), stichting, vereniging en coöperatie.

Eenmanszaken, vof's en commanditaire vennootschappen zijn niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Echter kan dit wel handig zijn om een duidelijk overzicht te creëren zodat er vergeleken kan worden met voorgaande jaren. 

 

Loonadministratie

Een organisatie of onderneming met werknemers in dienst, krijgt te maken met salarissen en loonheffingen, dit is een onderdeel van de loonadministratie. Loonheffing is een term waarbij belastingen en premies worden ingehouden op het bruto salaris. Na de loonheffing en andere heffingen blijft het netto salaris over.

Denk hierbij aan heffingen zoals loonbelasting, premies voor werknemersverzekeringen en premies voor volksverzekeringen. Al deze heffingen samen vormen de loonheffingen, waarvoor aangifte moet worden gedaan bij de belasting. Dit kan meerdere keren per jaar zijn, dit is afhankelijk van de organisatie of onderneming en is per loonadministratie verschillend.

Een goede loonadministratie is erg belangrijk, immers bewaar je hiermee je overzicht over je periodieke kosten. Ook doe je hiermee een correcte aangifte voor belasting. De loonadministratie bestaat uit alle financiële zaken die te maken hebben met je personeel. Denk hierbij aan gegevens van salarissen, loonstroken, jaaropgaven en loonstaten. Daarnaast hoort het invoeren van de loonbelastingverklaringen en het bijhouden van onkosten ook bij de loonadministratie.

De loonadministratie is zoals eerder vernoemd verplicht. De loonadministratie dient overzichtelijk en correct te staan. Op de website van kvk vind je hier meer informatie over.

 

Facturen opstellen

Zoals eerder vermeld is de administratie bij de boekhouding erg belangrijk. Het is verplicht om een juiste administratie op te leveren als ondernemer. Veel startende ondernemers zien hier tegenop, vanwege het vele en lastige werk.

Bij de administratie moet je bijvoorbeeld denken aan verkoopfacturen opmaken en versturen, dit is van belang bij ondernemen. Deze facturen kunnen niet zomaar een-twee-drie worden opgemaakt, er zijn bepaalde eisen waar de facturen aan moeten voldoen. Denk hierbij aan basisgegevens zoals: naam, adres, bedrijfsnaam, kvk-nummer, btw-nummer, etc.

Naast de verkoopfacturen moeten er ook inkoopfacturen van inkopen worden ingeboekt in de administratie. De verkoopfacturen en de inkoopfacturen moeten worden verwerkt en worden gekoppeld in de btw-administratie. Dit is ook een belangrijk proces in de boekhouding, naast de inkomstenbelasting en jaarlijkse aangiften.

Met een boekhouder of boekhoudprogramma is het opstellen van facturen een stuk gemakkelijker. Je kunt je volledige boekhouding uitbesteden aan een boekhouder, maar met een boekhoudprogramma kun je dit gedeeltelijk ook zelf doen. 

 

Adviseren op het gebied van financiële zaken

Een boekhouder heeft meerdere werkzaamheden en adviseren hoort daar ook bij. Met de opkomst van nieuwe software en boekhoudprogramma’s, heeft de functie van de boekhouder zich nog meer richting adviseren ontwikkeld. Denk hierbij aan advies zoals: direct boekhouding, fiscale zaken of advies op het gebied van debiteuren-en crediteurenbeheer. 

Daarnaast wordt er door boekhouders steeds meer meegedacht en advies gegeven op het gebied van ondernemerschap. Denk hierbij aan advies over liquiditeit, kerncijfers en salarissen voor medewerkers. Omdat boekhoudkantoren zich willen onderscheiden en een unieke marktpositie willen behalen specialiseren zij zich ook op andere gebieden. Boekhouders adviseren daarom ook steeds vaker op het gebied van investeringen, subsidies en samenwerkingen. Het lijkt er dus op dat boekhouders zich steeds meer concurreren met accountants, waarbij advisering bij de kernwerkzaamheden behoort.


 

Boekhouder inschakelen?

 

Vul je gegevens in en ontvang tot 4 en vrijblijvende offertes van accountants.

 

Gratis aanvragen >

 

Boekhouder kosten

Wat kost een boekhouder?

De meeste startende ondernemers kiezen eerder voor een boekhouder dan een accountant omdat de kosten van een accountant hoger liggen. De kosten van een boekhouder zijn het meest afhankelijk van de ondernemingsvorm. Daarnaast zijn de werkzaamheden die de boekhouder moet uitvoeren ook bepalend bij het opmaken van de kosten. Je kunt er namelijk voor kiezen om je boekhouding volledig of gedeeltelijk uit te besteden. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de grote van je bedrijf, het boekhoudkantoor, de ervaring van de boekhouder en de kwaliteit van de boekhouder.

De gemiddelde kosten van een boekhouder kunnen dus erg verschillen. De gemiddelde kosten van een boekhouder liggen tussen de 500 en 1500 euro per jaar. Voor zzp’ers en eenmanszaken zullen de kosten een stuk lager zijn vergeleken met de kosten voor een grotere onderneming.

Heb je een onderneming met personeel in dienst? Dan komen er meer kosten bij kijken zoals kosten voor de verwerking van salarisadministratie, belastingaangifte en verdere administratie. Hiervoor worden gemiddelde kosten gerekend van ongeveer 1500 euro per jaar. Wanneer het opstellen van een jaarrekening en het opmaken van bedrijfseconomische analyses niet bij de werkzaamheden inbegrepen zit, kan de prijs in totaal nog verder oplopen tot wel 2500 euro per jaar.

De kosten van een boekhouder zijn dus het meest afhankelijk van de ondernemingsvorm. Hierdoor kunnen de kosten redelijk van elkaar verschillen, namelijk van 0 tot 2000 euro per maand. Gemiddeld besteden bedrijven €120 per maand uit aan boekhouding.

De gemiddelde kosten voor administratie:

Kosten administratie 
ZZP'er€50 - €100 per maand
BV€80 - €150 per maand


Gemiddeld uurtarief boekhouder

In de branche van boekhouding kan het uurtarief van boekhouders redelijk ver van elkaar af liggen. Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder ligt vaak tussen de €40 en €80 ex. btw per uur. Het uurtarief is afhankelijk van een aantal factoren: de werkervaring, het boekhoudkantoor en of de boekhouder zelfstandig werkt.

Een startende boekhouder kost gemiddeld €40 tot €50 ex. btw per uur. 
Een ervaren boekhouder kost gemiddeld €70 tot €80 ex. btw per uur. 

Wat kost een boekhouder voor ZZP’ers?

Voor zelfstandige ondernemers is een boekhouder een stuk goedkoper dan voor grote ondernemingen en bedrijven. Voor zzp’ers met een eenmanszaak kost een boekhouder gemiddeld €1000 per jaar.

Het is mogelijk dat een boekhouder voor het invoeren van facturen maar €50 per uur rekent. Het invullen van een jaarrekening, balans en belastingaangiftes is vaak duurder, hiervoor kan €75 per uur worden gevraagd. 

Kosten belastingaangifte

Particulieren moeten jaarlijks aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Zowel zakelijke als persoonlijke belastingaangiftes zijn niet heel eenvoudig. Als je ondernemer of zzp’er bent kom je in aanspraak voor meerdere soorten belastingaangiftes.

Ben je ondernemer of zzp’er dan moet je aangifte doen voor omzetbelasting, inkomstenbelasting, dividendbelasting en vennootschapsbelasting. Aangifte doen voor omzetbelasting kost gemiddeld €35 per keer, dit is samen met de loonbelasting het goedkoopst dat gemiddeld ongeveer €32,50 per keer kost. In de tabel hieronder staat een overzicht met de gemiddelde prijzen voor belastingaangiftes voor bedrijven:

Kosten belastingaangifte zakelijk 
Omzetbelasting€35 per keer
Loonbelasting€30 - €50 per keer
Inkomstenbelasting€40 - €60 per keer
Dividendbelasting€50 - €60 per keer
Vennootschapsbelasting€70 - €90 per keer


*De prijzen uit deze tabel kunnen differentiëren afhankelijk van het boekhoudkantoor, de ondernemingsvorm, de ervaring van de boekhouder en het pakket wat je kiest. 

Kosten loonadministratie

De kosten en prijzen voor de loonadministratie zijn afhankelijk van een aantal factoren namelijk; het aantal medewerkers, de werkzaamheden en de ervaring van de boekhouder. De gemiddelde kosten liggen rond de €10 tot €20 per medewerker per maand. Dit is exclusief opstartkosten.

De meeste loonadministratiekantoren vragen extra opstartkosten voor het beginnen en starten van de loonadministratie. Denk hierbij aan het invoeren van gegevens in de verschillende systemen. Daarbij geldt hoe meer werknemers er bij de organisatie werken hoe hoger de kosten liggen. Uiteindelijk betaal je vaak wel relatief minder per werknemer.

In onderstaande tabel staat een overzicht van de gemiddelde kosten per loonstrook bij loonadministratie:

Gemiddelde prijzen per loonstrook per maand 
1 werknemer€15 - €20 per loonstrook
1 werknemer DGA€20 - €25 per loonstrook
5 werknemers€15 per loonstrook
10 werknemers€12 - €14 per loonstrook


Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

In de financiële branche werken boekhouders, accountants en fiscalisten. Zij houden zich voornamelijk bezig met financiële administratie, belasting en advisering over financiële zaken. Veel mensen verwarren zich in de functie en in de werkzaamheden die zij uitvoeren. Zij vragen zich vaak af wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een boekhouder en een accountant.

De verschillen tussen deze 3 verschillende functies kan je terugvinden in de werkzaamheden, kosten en opleiding. De functies in het kort uitgelegd:

 • Functie boekhouders - Focussen zich voornamelijk op de uitvoering van administratie.
 • Functie accountants - Focussen zich voornamelijk op de controle en advisering rondom de administratie.
 • Functie fiscalisten - Focussen zich voornamelijk op de controle en advisering op het gebied van belasting.

Het uitvoeren en onderhouden van financiële zaken kan nog best een lastige opgave zijn. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om hun financiële administratie uit te besteden aan een professional. In het financiële vakgebied zijn boekhouders, accountants en fiscalisten gespecialiseerd in de financiële administratie.

In onderstaande tabel staat een overzicht met de verschillen tussen een boekhouder, accountant en fiscalist:

 BoekhouderAccountantFiscalist
Voornaamste taakUitvoering van administratieControle en advisering rondom de administratieAdvisering op gebied van belastingen
OpleidingNiet verplichtVerplicht (HBO of VWO)Verplicht (WO)
Uurtarief+/- €60,-+/- €85,-+/- €175,-


 

Boekhouder inschakelen?

 

Vul je gegevens in en ontvang tot 4 en vrijblijvende offertes van accountants.

 

Gratis aanvragen >


 

Boekhouder voor ZZP

Als zzp’er (zelfstandig ondernemer) ben je druk en heb je veel zaken aan je hoofd. De boekhouding is waarschijnlijk op dit moment niet het meest aangrijpende waarmee je bezig wilt zijn. Echter is de financiële administratie wel van belang bij je onderneming.

Er zijn 3 mogelijkheden hoe je als zzp’er je boekhouding kunt uitbesteden:

 1. De gehele boekhouding zelf doen.
 2. De boekhouding gedeeltelijk uitbesteden.
 3. De boekhouding volledig uitbesteden.

Optie 1: De gehele boekhouding als zzp’er zelf doen

Het volledig zelf bijhouden van je boekhouding is nog niet heel gemakkelijk. Waarschijnlijk gaat er veel tijd en moeite in zitten om dit correct bij te houden. Daarom kiezen veel zzp’ers er voor om hun boekhouding uit te besteden. Echter is dit geen reden om een boekhouder in te schakelen, een boekhouder is namelijk niet verplicht.

De voordelen om je volledige boekhouding zelf te doen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je bespaart kosten met je boekhouding, je hoeft namelijk geen geld uit te geven aan een boekhouder

Daarnaast krijg je ook veel meer inzicht in je inkomsten, uitgaven en de rest van je administratie

 

De nadelen van de volledige boekhouding op jezelf nemen zijn:

Het kost je veel tijd

Je maakt makkelijker fouten in je administratie

Je moet al kennis en ervaring hebben op het gebied van boekhouding

 

De volledige boekhouding op jezelf nemen is alleen aan te raden als je een omzet hebt van minder dan € 20.000 op jaarbasis. Daarnaast is het ook handig om al ervaring en kennis te hebben met boekhouden en administratief werken.

Is dit bij jou niet het geval? Dan is het aan te raden om in ieder geval gedeeltelijk je boekhouding uit te besteden. 

Optie 2: De boekhouding gedeeltelijk uitbesteden

De meest gekozen optie onder zzp’ers is de optie om de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden. Hierbij is de meest voorkomende verdeling dat de boekhouder de inkomstenbelasting opstelt. De zzp’er is hierbij verantwoordelijk voor de rest van de boekhouding zoals aangifte en omzetbelasting, de boekhouder controleert dit wél.

Veel zzp’ers nemen een boekhoudprogramma of boekhoudsoftware wanneer zij de boekhouding gedeeltelijk uitbesteden. Hierbij kun je gemakkelijker facturen opstellen en krijg je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven.

De voordelen van de boekhouding gedeeltelijk uitbesteden zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moeilijkste werkzaamheden doet de boekhouder

De boekhouder controleert je boekhouding

Je hebt meer inzicht in je eigen financiën. 

 

De nadelen van je boekhouding gedeeltelijk uitbesteden zijn:

 

 

 

 

 

 

 

Het kost tijd om deels zelf je boekhouding zelf te doen

Er kan onduidelijkheid heersen wanneer er geen goede afspraken onderling zijn gemaakt

Je moet gedeeltelijk kennis en ervaring hebben op het gebied van boekhouding

 

Optie 3: De boekhouding volledig uitbesteden

Het komt regelmatig voor dat zzp’ers de boekhouding volledig uitbesteden. Je kunt als zzp’er ervoor kiezen om een boekhouder of accountant in te schakelen. Deze keuze is slim als je geen tijd meer over hebt voor je boekhouding. Daarnaast kan dit ook tijd en stress besparen, je boekhouder regelt immers alles voor je financiële administratie, wat weer een zorg minder is.

Het nadeel van het uitbesteden van je boekhouding is dat je minder inzicht hebt in je financiële zaken. Bij het volledig uitbesteden van je boekhouding moet je je boekhouder blindelings vertrouwen. Uiteindelijk ben jij de eindverantwoordelijke voor je financiële administratie en ben jij degene die eventuele boetes ontvangt wanneer de geleverde administratie niet correct is. Maak daarom duidelijke afspraken met je boekhouder. 

De voordelen van je boekhouding volledig uitbesteden zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je bespaart tijd en moeite

Je hoeft amper kennis te hebben op het gebied van boekhouding

De boekhouder kent mogelijke tips en tricks die je voordelen opleveren

 

De nadelen van je boekhouding volledig uitbesteden zijn:

 

 

 

 

 

 

 

De kosten zijn hoger voor je boekhouding

Je hebt minder inzicht in je eigen administratie

Meer over boekhouding?

Verschil tussen een fiscalist, accountant en boekhouder
Boekhouder kosten

Voordelen van een boekhouder inschakelen

Het inschakelen van een boekhouder heeft vele voordelen. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om hun boekhouding volledig of gedeeltelijk uit te besteden. Hieronder staan alle voordelen die een boekhouder oplevert:

 • Je bespaart tijd en moeite
 • De boekhouder controleert de boekhouding
 • De boekhouder kent mogelijke tips en tricks die je voordelen opleveren
 • Je hoeft amper kennis te hebben op het gebied van boekhouding
 • Je krijgt deskundig advies van je boekhouder
 • Je kunt rekenen op een vast bedrag per maand
 • Je krijgt geen boetes
 • Je betaalt nooit meer teveel belasting

Boekhoudprogramma's

Het is belangrijk en verplicht om een correctie en financiële administratie op te stellen. Hierdoor kiezen ondernemers er vaak voor om een boekhouder in te schakelen. Je kan het jezelf ook makkelijker maken door een boekhoudprogramma of boekhoudsoftware aan te schaffen. 

Boekhoudprogramma voordelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berekeningen worden automatisch gedaan 

Je hebt meer efficiëntie in je boekhouding 

Je hebt een duidelijker en sneller overzicht in je boekhouding 

Je hebt overal online toegang tot je administratie 

Je kunt sneller aangifte doen

Boekhouder offertes vergelijken

Vaak krijgen wij de vraag "ik zoek een boekhouder, maar weet niet zo goed waar ik op moet letten". Gelukkig weten wij wel waar je op moet letten om een boekhouder te vinden. In het formulier kan je een inschatting geven van het aantal bonnetjes dat je per maand verwerkt en aangeven om wat voor bedrijfsvorm het gaat. Zo kunnen onze partners aan op maat gemaakt voorstel doen wat het het proces van een boekhouder vinden nog makkelijker maakt.

Door ons formulier in te vullen ontvang je binnen 1 dag maximaal 3 vrijblijvende boekhoud offertes van verschillende boekhouders. Wanneer je de verschillende voorstellen binnen hebt is het dus heel simpel om boekhouders te vergelijken.

Of je nou een boekhouder voor starters zoekt, voor een rijschool of voor een groot of klein bedrijf: een boekhouder vinden via Offerte.nl is zo gebeurd!