In het kort

Zonnepanelen produceren soms meer energie dan op dat moment nodig is, met een thuisbatterij kan u dit overschot aan energie zelf opslaan om op een later moment weer te gebruiken. De kosten voor een thuisaccu liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000.

Met een thuisbatterij kan u uw eigen geproduceerde energie gebruiken wanneer nodig. Zonnepanelen produceren soms meer energie dan op dat moment nodig is. In plaats van dit energieoverschot aan uw elektriciteitsnetwerk te leveren, kunt u het nu zelf thuis bewaren. In dit artikel bespreken we alles over de werking van de thuisbatterij en de kosten.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat waarmee u uw zelf geproduceerde energie op kan slaan om later te gebruiken. Een thuisaccu wordt opgeladen met energie uit uw zonnepanelen of met goedkope energie uit daluren.

De meeste mensen gebruiken een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Een thuisbatterij slaat dan de met zonnepanelen opgewekte energie op, zodat dit later gebruikt kan worden op momenten dat de zonnepanelen onvoldoende energie opwekken.

Normaliter gaat het overschot aan geproduceerde energie naar uw elektriciteitsnetwerk. Met een thuisbatterij hoeft dit niet meer. U bent dan in staat deze energie zelf bewaren tot moment van gebruik.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De meeste eigenaren van een thuisbatterij, gebruiken de batterij in combinatie met zonnepanelen. Maar ook zonder zonnepanelen is het mogelijk een thuisaccu te gebruiken. Hieronder leggen we u de werking van de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen uit:

Met zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen slaat een thuisbatterij de energie van uw zonnepanelen op zonder tussenkomst van een netbeheerder. U beheert dan dus uw eigen stroom.
De werking van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen werkt als volgt:

 1. De thuisbatterij zonnepanelen wekken stroom op
 2. Soms wekt een zonnepaneel meer stroom op dan nodig
 3. Deze stroom wordt dan in de thuisbatterij opgeslagen
 4. Zodra de zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken, wordt stroom toegevoerd vanuit de thuisbatterij

Wanneer u over zonnepanelen beschikt, kunt u met een thuisaccu dus alle opgewekte energie zelf beheren en verbruiken!

Zonder zonnepanelen

Een thuisbatterij kan ook gebruikt worden zonder zonnepanelen, de thuisbatterij slaat dan op de goedkoopste momenten energie op.
De werking van een thuisbatterij op het elektriciteitsnetwerk:

 1. Het elektriciteitsnetwerk levert stroom
 2. Tijdens daluren van 23.00 tot 7.00 uur is energie het goedkoopst
 3. Stroom wordt tijdens deze daluren in de thuisbatterij opgeslagen
 4. De stroom wordt zodra nodig toegevoerd vanuit de thuisbatterij

 

Gratis thuisaccu advies?

 

Vul u wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Soorten thuisbatterijen

Er zijn meerdere soorten thuisbatterijen die worden aangeboden, hieronder benoemen we een aantal factoren waarmee u de voor jou meest geschikte thuisbatterij eruit kan filteren:

Soort batterij

U hebt meerdere soorten thuisbatterijen, namelijk batterijen van:

Lood zuur - dit is de goedkoopste thuisbatterij op de markt. Dit is een geschikte batterij voor degene die een gemiddeld vermogen aan energie willen kunnen voeden.

Lithium-ion - deze thuisbatterij presteert het beste tijdens piekbelasting en heeft een lange levensduur.

Zoutwater - dit is de meest onderhoudsvrije en milieuvriendelijke soort van de thuisbatterijen. Wel zijn ze groter qua formaat en kunnen ze piekstromen minder goed voeden.

 

Capaciteit

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt de maximale hoeveelheid aan energie dat door de batterij verwerkt kan worden.

Wanneer u op zoek gaat naar een thuisbatterij, vindt u thuisbatterijen van allerlei verschillende capaciteiten. Zo zijn er thuisbatterijen van 2 kWh maar ook van thuisbatterijen van 8 KWh. De regel voor de benodigde capaciteit luidt: voor elke 1000 kWh die u jaarlijks verbruikt, heeft uw thuisbatterij 2 KWh aan capaciteit nodig. Hoe hoger uw verbruik, hoe groter de benodigde capaciteit voor uw thuisbatterij.

Jaarlijks verbruik

Benodigde capaciteit thuisaccu

1000 kWh

2 kWh

2000 kWh

4 kWh

3000 kWh

6 kWh

4000 kWh

8 kWh

5000 kWh

10 kWh

6000 kWh

12 kWh

7000 kWh

14 kWh

Voorbeeld: Een huishouden dat jaarlijks rond de 2000 kWh aan elektriciteit verbruikt, heeft een thuisbatterij van 4 KWh nodig.

 

Vermogen

Het vermogen van een thuisbatterij bepaalt de piek die de accu op een bepaald moment kan voeden. Hoe meer apparatuur u aangesloten hebt op het elektriciteitsnet, hoe hoger het vermogen van uw thuisbatterij moet zijn.

Het vermogen voor een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen de 5 KW en 8 KW.

Weten welke thuisbatterij u het beste aan kan schaffen? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op!

Kosten thuisbatterij

De kosten voor een thuisbatterij bestaan uit de aanschafkosten en de installatiekosten, beide delen worden hieronder nader toegelicht:

Benodigde capaciteit thuisaccuAanschafkostenInstallatiekosten 
3 kWh

+/- € 4.000

€550 - €950

8 kWh

+/- € 7.000

€550 - €950

10 kWh

+/- € 10.000

€550 - €950


Aanschafkosten

De kosten voor het aanschaffen van een thuisbatterij liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000. Hoe hoog de aanschafkosten daadwerkelijk uit zullen vallen, hangt af van de capaciteit van uw thuisbatterij.

Een thuisbatterij van 3 kWh kost gemiddeld €4.000, een batterij van 8 kWh kost gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000 en een batterij van 14 kWh kost gemiddeld €10.000.

Installatiekosten

Naast de aanschafkosten hebt u nog kosten voor de installatie van de batterij, deze dient namelijk geïnstalleerd te worden door een elektrotechnisch installateur. De kosten voor de installatie van een thuisaccu liggen gemiddeld tussen de €550 en €950.

TIP! Wanneer u de thuisbatterij en installatie bij dezelfde aannemer koopt, scheelt dit in de totaalprijs!

 

Gratis thuisaccu advies?

 

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Voordelen van een thuisaccu

 

 

Het aanschaffen van een thuisbatterij biedt een groot aantal aan voordelen, zoals:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kunt goedkope energie opslaan voor later gebruik;

De opgeslagen stroom kan functioneren als noodstroomvoorziening;

Uw eigen energieopslag biedt grote onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet;

Uw jaarlijkse energiekosten dalen.

 

Wat heeft u nodig voor een thuisaccu?

Zodra u een thuisbatterij aan wil schaffen, zijn er een aantal dingen nodig:

 1. De juiste thuisbatterij
  Uit alle soorten thuisbatterijen is het belangrijk dat u de meest geschikte accu voor uw situatie en huishouden uitkiest. Weten welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jou? Vul dan ons formulier in.
   
 2. Ruimte voor de thuisbatterij
  Thuisbatterijen dienen in een koele ruimte geplaatst te worden en kunnen veel ruimte innemen. De meeste eigenaren plaatsen hun thuisbatterij in de garage of berging. Zorg dus dat u hier ruimte voor maakt!
   
 3. Zonnepanelen
  Tot nu toe is het gebruik van een thuisbatterij alleen rendabel in combinatie met zonnepanelen.
   
 4. Een omvormer
  Wanneer u al over zonnepanelen beschikt wanneer u een thuisbatterij aanschaft, dient u hier een nieuwe omvormer voor te kopen. Dit omdat de omvormer geleverd bij de zonnepanelen niet batterij-proof is. Schaft u de zonnepanelen en de thuisbatterij tegelijk aan? Dan kunt u meteen voor de juiste omvormer kiezen.
   
 5. Een digitale meter
  Deze heeft u nodig om de verbruikte en opgewekte stroom te meten.
   
 6. Een installateur
  Het is aan te raden de installatie van de thuisbatterij uit te laten voeren door een professioneel installateur, zo weet u zeker dat de installatie correct wordt uitgevoerd en heeft u recht op garantie.

Veelgestelde vragen

Welke capaciteit thuisbatterij aanschaffen?

Voor elke 1000 kWh die u jaarlijks verbruikt, heeft uw thuisbatterij 2 KWh capaciteit nodig. Hoe hoger uw verbruik, hoe groter de benodigde capaciteit voor uw thuisbatterij. 

Wanneer is energie het goedkoopst?

Tijdens daluren van 23.00 tot 7.00 uur is energie het goedkoopst. Het bedrag is tijdens daluren ongeveer 2 cent per kWh goedkoper dan tijdens normale uren.

Waarom een thuisbatterij?

U kan een thuisbatterij aanschaffen om de volgende redenen: uw kunt eigen energie opslaan voor later gebruik, de opgeslagen stroom kan functioneren als noodstroomvoorziening, u raakt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en u energiekosten dalen.