In het kort
In dit artikel lees je alles over de soorten isolatie zolderdak, het gebruik van isolatieplaten op zolder en de voordelen die het isoleren van je zolder oplevert. Doe er je voordeel mee en kies er ook voor om de zoldervloer te gaan isoleren, al dan niet in combinatie met het zolderdak. Vraag gratis tot 3 offertes op van verschillende isolatiespecialisten of lees verder om meer te weten te komen.
Veel woningeigenaren realiseren zich niet hoe belangrijk het goed isoleren van de zolder is. Gemiddeld ontsnapt er in woningen namelijk zo'n 25 tot wel 30 procent van de warmte en energie via het dak. Kies je voor professionele zolderisolatie, dan ga je dus sowieso veel energie besparen. Maar hoe gaat de zolder isoleren in zijn werk? Welke mogelijkheden heb je als je de zoldervloer van isolatiemateriaal wilt voorzien of plannen hebt om het zolderdak te isoleren? Hoe zit het met het zolderisolatie als je een plat dak hebt? En welke voordelen heeft de isolatie van de zoldervloer?
Wat is zolderisolatie & wanneer is het isoleren van de zolder relevant?
Kiezen voor isolatie van het zolderdak of de vloer, met behulp van bijvoorbeeld isolatieplaten op zolder, minerale wol, PUR of PIR betekent dat je de buitenste schil van je woning beschermt tegen energieverlies. Dakisolatie levert veel energiewinst op en is relevant om flink op de stookkosten te besparen.
Door de zolder te isoleren, kun je zolders vaak gaan gebruiken als leefruimte, bijvoorbeeld als thuisbioscoop, als extra slaapkamer voor een van je kinderen, als privékantoor of als hobbyruimte. Door goed te isoleren, is het op zolder niet meer guur of juist extreem heet, maar kun je de temperatuur veel beter reguleren.
Belangrijke aandachtspunten
Als je zolderruimte ook als leefruimte gebruikt wordt, dien je op zijn minst het dak te isoleren. Voor nog meer comfort kun je het beste ook de vloer meepakken, want zo creëer je een nog comfortabeler zolderruimte. Let op: gebruik je de zolderruimte thuis alleen als opslagplek? Dan is het isoleren van de zoldervloer in principe voldoende. Het isoleren van zoldervloeren gebeurt doorgaan door gebruik te maken van dunne isolatieplaten.
Platte daken en hellende daken: langs binnen of aan de buitenzijde isoleren?
Zowel platte als hellende daken kunnen aan de binnenzijde of aan de buitenzijde worden geïsoleerd. De populairste keuze bij het isoleren van de zolderruimte van een plat dak, is isolatie aan de binnenzijde. Meestal wordt hiervoor glaswol of steenwol gebruikt. Isolatie van platte daken aan de binnenkant, wordt ook wel koud dak genoemd. Isolatie van een zolderdak met een platte structuur is ook mogelijk vanaf de buitenzijde. Meestal worden in dat geval isolatieplaten op zolder gebruikt van materialen als PIR, PUR of XPS. De platen zijn namelijk gemakkelijk te bevestigen en hebben een hoge isolatiewaarde.
Bij schuine of hellende daken wordt er vaak voor gekozen om het dak via de binnenzijde met glaswol, steenwol, gespoten PUR of isolatiekorrels te isoleren. Let bij isolatie van een zolder aan de binnenkant op dat er een laag van zo'n 15 tot 20 cm aan de binnenkant bijkomt. Deze dikte heb je nodig om de isolatie voldoende effectief te laten zijn. Naast los isolatiemateriaal wordt er bij isolatie aan de binnenkant van en zolderdak ook vaak gekozen voor isolatieplaten aanbrengen van PIR of PUR.
Het grote voordeel van dit type platen is dat ze snel aan te brengen zijn, lang meegaan en een prima isolatiewaarde hebben. Ook zijn de platen gemakkelijk te bewerken en op maat te maken. Zo zorg je niet alleen voor minder stookkosten, maar kun je jouw zolder ook netjes en snel afwerken.
Hoe werkt vloerisolatie op zolder?
Het type isolatiemateriaal dat op zoldervloeren wordt gebruikt, is afhankelijk van de ondergrond. Als de zolder van hout is, wordt er doorgaans gekozen voor minerale isolatiematerialen. Populair zijn cellulose, glaswolvlokken of drukvaste steenwol. Heb je boven een betonnen zoldervloer, dan is het gebruik van XPR- of PIR-platen een prima keuze.
De isolatie wordt op maat gesneden en op de vloer aangebracht. Vaak wordt er een dampscherm (vaak een plastic folie van polyethyleen) geplaatst, om eventueel vocht tegen te houden. Er kan bij vloerisolatie gekozen worden uit een enkellaags isolatie of uit een dubbele isolatielaag. Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, worden de randen afgewerkt met PUR, voor een goede aansluiting op de zoldermuren.
Hoe gaat het isoleren van zolderdaken in zijn werk?
Gebruik je de zolderkamer als leefruimte of slaapkamer? Dan is het dak isoleren noodzakelijk voor optimaal comfort. Kies je voor het dak aan de binnenkant isoleren (een koud dak), dan is minerale wol, zoals glaswol of rotswol, of het gebruik van isolatieplaten van XPR of PIR een mogelijkheid. Minerale wol wordt in een houtconstructie aan het dak bevestigd, of tussen de dragende balken, en daarna afgewerkt met nette platen. Hierbij wordt altijd een dampscherm aangebracht om vocht te weren.
Wil je het zolderdak aan de buitenkant isoleren, een warm dak dus, dan gebeurt dit met PIR- of XPR-platen. Ook hier wordt vaak een dampscherm aangebracht om intrekkend vocht tegen te houden. Het dampscherm komt altijd aan de warme kant, dus zoveel mogelijk aan de binnenkant.
Wat kost het isoleren van je zolder?
De kosten voor dakisolatie op zolder en vloerisolatie op zolder zijn afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, de oppervlakte van het te isoleren deel en de afwerking. Gemiddeld kun je bij een zolder isoleren, als het om een vloer gaat, uitgaan van gemiddeld 20 tot 40 euro per m2. Het isoleren van het zolderdak is, afhankelijk van de gekozen materialen, vaak prijziger. Bij dakisolatie op zolder kunnen de kosten per m2 variëren van 20 tot zo'n 70 euro per m2.
Welke keuze je ook maakt, het is van belang om te kiezen voor de beste isolatiematerialen en methoden die momenteel beschikbaar zijn. Het zolderdak isoleren en/of de zoldervloer is namelijk een langetermijninvestering. Een investering die zich in de loop der jaren snel eer gaat terugbetalen. Kies daarom voor goede kwaliteit en isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. De zolder isoleren doe je namelijk maar één keer en kun je beter meteen goed doen.
Vraag nu een vrijblijvende offerte op
Kies ook voor de vele voordelen van het goed isoleren van je zolderruimte. Zowel financieel als qua comfort zul je geen spijt krijgen van deze beslissing. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat op voor jouw zolderisolatie. Heb je vragen? Dan kun je altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen voor aanvullende informatie en tips!