In het kort
Een laadpaal installeren? Specialisten door het hele land zijn bij ons aangesloten. Doe vrijblijvend een aanvraag en ontvang tot 3 offertes van laadpaal bedrijven.
Je kiest voor duurzaam en koopt een elektrische auto, met als gevolg: je hebt een laadpaal nodig om de auto op te laden. Wel zo fijn om dat ook voor de deur te kunnen doen. Nu zijn er een paar verschillende soorten laadpalen van 1-fase laadpalen tot 3-fase laadpalen, waarbij de 3-fase laadpaal 3 keer zoveel (kracht)stroom gebruikt.
Hierdoor wordt jouw auto sneller opgeladen. Allemaal zaken om rekening mee te houden en zo komt natuurlijk ook de installatie ter sprake. Wil je zelf een laadpaal installeren of laat je de laadpaal installeren door een bedrijf? In dit artikel helpen we je een weloverwogen keuze te maken.
3-fase laadpaal installeren?
Vul je gegevens in en ontvang 4 offertes op maat. Gratis en zonder verplichtingen!
Laadpaal installeren door een bedrijf
Een laadpaal installeren, daar kom je natuurlijk niet onderuit wanneer je een elektrische auto neemt. Maar hoe ziet dat eruit als je de installatie laadpaal laat doen door een bedrijf? Een laadpaal aansluiten is namelijk niet voor iedere handige doe-het-zelf klusser weggelegd. We zullen je uitleggen hoe bedrijven de laadpaal installeren.
Bestellen, laten installeren en klaar
Wanneer je door een bedrijf een laadstation laat installeren, zal je natuurlijk eerst de laadpaal moeten bestellen. Dit kun je gewoon regelen bij de installatie laadpaal in kwestie. Vervolgens komt de installateur bij je thuis (of bij het bedrijf) om de laadpaal te installeren. De installateur zal de laadpaal aansluiten in meterkast. Hierbij wordt een aardlekautomaat in de meterkast geplaatst en een nieuwe groep aangelegd. Hiermee bescherm je je huis tegen overbelasting.
Vervolgens zal de installateur door de muur of vloer moeten boren om de kabels vanuit de meterkast naar buiten te kunnen trekken. Deze kabels zullen rechtstreeks in de laadpaal geplaatst worden.
Daarna is het tijd om het laadstation te activeren. De installateur zet de paal op de juiste plek en zal de laadpaal installeren. Wanneer alle kabels verbonden zijn, kan de installateur gemakkelijk zien of alles klopt en werkt.
Uitleg over het gebruik
Je ziet het al, wanneer je het station laat installeren door een bedrijf hoef je zelf vrijwel niks te doen. Je moet enkel aanwezig zijn om de meterkast toegankelijk te maken en de juiste plek aanwijzen. Binnen een dag is de paal geïnstalleerd en dus klaar voor gebruik. Je hoeft dan ook niet zelf uit te zoeken hoe het werkt, ook daarover krijg je een uitleg.
Bijkomende kosten
Wel komen er natuurlijk wat meer kosten bij kijken, wanneer je een laadpaal installeren overlaat aan een bedrijf. Enerzijds natuurlijk de kosten van de paal zelf, deze beginnen rond de 900 euro. En daarnaast de kosten voor installatie, deze kosten bedragen ongeveer 400 euro, afhankelijk wat er moet gebeuren. Maar het is de vraag of deze installatiekosten zo zwaar wegen in vergelijking met het 'goedkope' zelf klussen. Het is echter wel mogelijk om zelf een laadpaal te installeren. Daarover hieronder meer.
Wist je dat je via Offerte.nl gratis vrijblijvende offertes kan opvragen voor jouw laadpaal installatie? Zo weet je ook zeker dat je niet te veel betaalt! Ideaal toch? Doe nu jouw aanvraag en vergelijk de kosten.
Laadpaal zelf installeren
Wil je zelf de laadpaal installeren? Het is mogelijk, maar zorg dat je weet waar je aan begint. We zullen de verschillende stappen op een rijtje zetten om zelf een laadpaal te installeren.
Weet welke paal je nodig hebt
Allereerst moet je weten welke laadpaal je nodig hebt. Dit is afhankelijk van het type auto en van de meterkast. De auto laadt of op 1-fase of op 3-fase. En in de meterkast heb je ook of 1-fase of 3-fase aansluiting. Dit heeft invloed op de installatie. Het is handig om bij de netbeheerder de aansluitwaarde van de aansluiting te checken. Zo weet je of je eventueel nog iets moet aanpassen in de meterkast.
Verder moet je natuurlijk weten waar je de laadpaal wilt plaatsen. Op eigen grond installeren mag altijd, maar op de gemeentegrond niet. Hiervoor heb je een vergunning nodig en moet je meestal de laadpaal beschikbaar stellen voor openbaar gebruik.
Groep in de meterkast realiseren
Zoals eerder genoemd is het nodig om een aparte groep in de meterkast te realiseren. Dit maakt de laadpaal aansluiten in meterkast mogelijk. Het is belangrijk dat je goed weet hoe je dit moet aanpakken. De groep moet namelijk lager afgezekerd worden dan de hoofdzekering, in verband met selectiviteit. Dit betekent dat je niet de maximale capaciteit van de hoofdzekering kan benutten. Heb je de aparte groep gerealiseerd? Dan kun je verder met de installatie.
Let op; doe dit alleen als je weet wat je doet. Werken met elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn!
Laadpaal aansluiten
Zorg ervoor dat je de juiste grondkabel, aardlekschakelaar en zekeringsautomaat hebt. Dit om maximaal laadvermogen te realiseren. Heb je dit allemaal bij elkaar? Dan kan de installatie beginnen. Maak de behuizing van het benodigde laadstation open. Zorg ervoor dat je voorzichtig de voedingskabel aan de binnenkant pakt, zodat je deze kan aansluiten aan de kabel. Deze moet je bevestigen met de wartel en aansluitingsringen. Vervolgens kun je de laadpaal installeren, het liefst op 80 tot 100 cm hoogte. Daarna is het zaak om de stroomaansluiting te installeren en de juiste kabels met elkaar te verbinden. Alles gelukt? Sluit de behuizing van het laadstation en je kan beginnen met laden.
Laadpaal laten installeren?
Vul je gegevens in en ontvang 4 offertes op maat. Gratis en zonder verplichtingen!
3 fase laadpaal installeren
Een 3 fase laadpaal heeft een groter laadvermogen. Door een 3 fase laadpaal te installeren is het mogelijk om je auto sneller op te laaden. Het maximale vermogen dat bij een 3 fase laadpaal is 3 x 230 volt. hiermee is het mogelijk om alle nieuwere modellen elektrische auto's in recordtijd op te laden. Vraag nu vrijblijvende offertes op voor de installatie van een 3-fase laadpaal.
Vergelijk de kosten
Het klinkt wellicht niet heel ingewikkeld om zelf een laadpaal te installeren. Maar weet wel dat je met elektriciteit speelt. Dit is enorm gevaarlijk wanneer je niet precies weet wat je doet. Een fout in de meterkast kan voor grote problemen zorgen. En ook kan het juist aan het begin al fout gaan, wanneer je precies moet weten of je een 1-fase of 3-fase laadpaal nodig hebt. In veel gevallen moet er gewoon een expert aan te pas komen om je te helpen installeren of om je te adviseren. Wil je zeker weten dat het in een keer goed gaat en je veilig voor de deur jouw elektrische auto kan opladen? Ga dan voor zekerheid en kies een professioneel installatiebedrijf.
Wist je dat je via Offerte.nl gratis vrijblijvende offertes kan opvragen voor jouw laadpaal installatie? Zo weet je ook zeker dat je niet te veel betaalt! Ideaal toch? Doe nu jouw aanvraag en vergelijk de kosten.