In het kort
Een samenlevingscontract ontbinden op basis van afspraken waar beide partijen tevreden mee zijn? Mediation zorgt in enkele sessies voor een soepele afwikkeling. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes op voor een mediation traject.
Meestal wordt een samenlevingscontract opgesteld, wanneer het goed gaat tijdens de relatie. Jullie zijn van plan om te gaan samenwonen en in het contract leg je heldere en transparante afspraken hierover vast. Je denkt dan niet meer na over het contract, tot het ogenblik dat jullie uit elkaar gaan. Wil je het samenlevingscontract ontbinden? In sommige gevallen is een aangetekende brief aan je partner afdoende. De poststempel wordt in dat geval als einddatum toegepast. In veel gevallen is er echter meer actie vereist en moet je naar de notaris om het samenlevingscontract beëindigen. In dat geval is het verstandig om een mediator in te schakelen om tussen jullie beiden te bemiddelen. In dit artikel lees je meer over een samenlevingscontract ontbinden en hoe je via Offerte.nl de beste mediator in jouw omgeving vindt.
Hoe ontbind je een samenlevingscontract?
Stel jullie beschikken over een samenlevingscontract, maar de relatie eindigt. Hoe ontbind je dan een samenlevingscontract? Meestal is in het contract een regeling opgesteld, waarin staat hoe het contract tussen jullie beiden ontbonden moet worden. In sommige gevallen is het voldoende dat de feitelijke omstandigheden erop wijzen dat de relatie over is. Een andere manier is dat het contact ontbonden wordt, doordat jullie samen een brief opstellen waarin jullie verklaren dat de relatie over is en daarmee het samenlevingscontract ontbonden wordt. Essentieel is dat je de bepalingen bekijkt in het samenlevingscontact. Een mediator ondersteunt jullie bij het proces rondom het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst.
Samenlevingscontract ontbinden met een hypotheek en koopwoning
Hebben jullie samen een koopwoning en zijn jullie van plan om het samenlevingscontract te ontbinden? In dat geval is het vereist dat je naar de notaris gaat om de afspraken hierover vast te leggen. Als jullie al bepalingen over de hypotheek en de koopwoning in het samenlevingscontract hebben opgesteld, volgen jullie eenvoudigweg deze regeling op. Als dit echter niet het geval is, moeten jullie onderling beslissen wie de koopwoning op zich neemt. Ook kan het zijn dat jullie de woning verkopen. Verder is het een optie dat je je partner uitkoopt. De afspraken die jullie hierover maken, moeten jullie uiteraard vastleggen. Ook moet de bank met deze nieuwe afspraken akkoord gaan en moet het worden vastgelegd bij het notariskantoor.
Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en een kind
Hebben jullie samen één of meerdere (minderjarige) kinderen? Houd er in dat geval rekening mee dat jullie altijd de verplichting bij jullie dragen om goed voor de kinderen te zorgen. Wat jullie ook voor afspraak in het samenlevingscontract hebben gemaakt, de kinderen gaan altijd voor. Afspraken voor de kinderen stel je verplicht op in een ouderschapsplan. Hier bepalen jullie ook in of er onder andere kinderalimentatie moet worden voldaan.
Geen partneralimentatie bij beëindigen samenlevingscontract
Als een samenlevingscontract wordt ontbonden, geldt er geen wettelijke verplichting waaruit blijkt dat er partneralimentatie moet worden betaald. Er kunnen echter wel situaties zijn, waarin de rechtbank op basis van redelijkheid en billijkheid besluit tot het toekennen van partneralimentatie. Het is ook mogelijk dat jullie beiden afspreken tot het betalen van een bepaald bedrag aan alimentatie met een mediator.
Samenlevingscontract beëindigen en een testament
Het is mogelijk dat jullie tegelijkertijd met het opstellen van het samenlevingscontract ook een testament hebben vastgelegd. Vergeet daarom niet om te onderzoeken wat je in jouw testament hebt laten opstellen. Meestal is de ex-partner nog vermeld in het testament. Het is daarom nodig om je testament te wijzigen. Meestal is er wel een soort regeling in een testament opgenomen, waarin staat dat als de relatie beëindigd is, de benoeming van de ex-partner tot erfgenaam niet zal geschieden.
Toch is het van groot belang om dit te controleren. Daarnaast wil je misschien een nieuw testament aanmaken, omdat je iemand anders dan je ex-partner wilt aanwijzen als erfgenaam. Onderzoek daarom hoe het in jouw situatie vastgelegd is.
De voordelen van een mediator Een samenlevingscontract beëindigen kan een behoorlijk impact op je hebben. Bij het verbreken van de relatie lopen de emoties soms hoog op. Vooral als de communicatie tussen jullie beiden ernstig verstoord is, verloopt het afhandelen van het ontbinden van het samenlevingscontract stroef. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om de emoties een plek te geven. Een mediator ondersteunt het proces rondom het afwikkelen van het beëindigen van het samenlevingscontract in goede banen te leiden.
Een mediator handelt als onafhankelijke bemiddelaar. Samen met jullie worden er afspraken gemaakt over de onderwerpen die voor jullie van belang zijn. Uit ervaring blijkt dat, omdat beide partners achter de gemaakte afspraken staan, zij zich beter aan de afspraken houden.
Kosten samenlevingscontract ontbinden
Het beëindigen van een samenlevingsovereenkomst brengt over het algemeen geen ingewikkelde kosten met zich mee. Het is immers niet nodig om naar de rechter te stappen om het samenlevingscontract te ontbinden. De gevolgen van de afspraken die jullie maken tijdens de ontbinding kunnen echter behoorlijk zijn. Zorg daarom dat de afspraken goed worden vastgelegd. Als het niet lukt om hier samen uit te komen, is een mediator hiervoor uiterst geschikt.
De kosten voor een mediator variëren aanzienlijk. Het is dan ook een aanrader om diverse offertes bij meerdere mediators aan te vragen voor jullie specifieke situatie. Zo krijg je een helder overzicht van de te verwachte kosten.
3 Ontvang offertes van mediators uit de regio
De juiste mediator vinden die als een neutrale derde tussen jullie beiden bemiddelt, kan vrij lastig zijn. De website Offerte.nl biedt hierbij ondersteuning. Geef je persoonlijke voorkeuren en adresgegevens door, en wij gaan voor je aan de slag om de beste mediators uit de regio te selecteren. Zij sturen vervolgens een vrijblijvende offerte op maat met tarievenlijst. Het is dan aan jullie om de meest geschikte, onafhankelijke bemiddelaar in te schakelen. Vul nu je gegevens in en zorg dat het samenlevingscontract ontbinden zo goed mogelijk verloopt.