In het kort

De Oost-West opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen op het dak gemonteerd kunnen worden. Een deel van de panelen wordt hierbij richting het Oosten gelegd en het andere deel richting het Westen. De kosten voor een Oost-West zonnepanelen liggen in totaal gemiddeld rond de 4.000 euro.

Zonnepanelen kunnen in verschillende opstellingen op het dak geconstrueerd worden. In de meeste gevallen is de Zuidelijke opstelling van zonnepanelen in Nederland het gunstigst. Echter, wanneer deze opstelling niet mogelijk is, biedt de Oost-West opstelling ook een verrassend goed resultaat. In dit artikel leggen we je alles uit over de Oost-West zonnepanelen!

Wat is een Oost-West opstelling?

De Oost-West opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een plat dak. Bij een Oost-West systeem wordt een deel van de panelen richting het Oosten en een deel richting het Westen gelegd. De panelen worden tegen elkaar aan gelegd onder een zwakke hoek van 10 tot 13 graden. De zonnepanelen vormen daarmee samen een lage driehoek op het dak. De zonnepanelen vormen daarmee samen een lage driehoek op het dak.

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Waarom Oost-West zonnepanelen?

De Oost-West opstelling van zonnepanelen kan in sommige gevallen een erg gunstige opstelling zijn. Hieronder noemen we een aantal voordelen van Oost-West zonnepanelen:

Meer panelen op minder vierkante meters

Met zonnepanelen in Oost-West opstelling, kan je meer panelen per vierkante meter plaatsen dan bij zonnepanelen in opstelling naar het Zuiden. Bij zonnepanelen met een Zuidelijke oriëntatie moet je namelijk veel ruimte tussen de panelen laten zodat ze niet in elkaars schaduw komen te staan. Zonnepanelen in een Oost-west-opstelling kunnen recht tegen elkaar aan gelegd worden waardoor je veel loze ruimte bespaart en er meer zonnepanelen op het dak passen.

 

Meer consistente opbrengst 

Bij een Zuid-opstelling is er vaak sprake van een grote piek aan opbrengst in de middaguren, het zonlicht schijnt dan direct op de panelen. Je zou tijdens die middag piek dan misschien wel veel energie aan het elektriciteitsnet kunnen leveren, maar aan het begin en einde van de dag zal je juist stroom in moeten kopen.

Met een Oost-West opstelling wordt de energieopbrengst beter verspreid over de dag. De piek is in een Oost-West opstelling een stuk lager, maar wordt geneutraliseerd door een hogere opbrengst in de ochtend en aan het einde van de dag. Zo hoef je met een Oost-West opstelling amper nog energie in te kopen.

 

Meer subsidie-opbrengst

Om het opwekken van duurzame energie te stimuleren zijn er subsidies beschikbaar. Je krijgt een bedrag voor het aantal kWh dat je opwekt. Hoe meer energie je per jaar opwekt, hoe meer subsidie je ontvangt. Door zonnepanelen in een Oost-West opstelling te leggen, kunnen er meer zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor biedt deze opstelling de mogelijkheid om in totaal een grotere hoeveelheid aan stroom te produceren, waarvoor je dus ook meer subsidie zal ontvangen.

 

Lichtere constructie door minder ballast

De Oost-West opstelling is een stuk lichter als de Zuidelijke opstelling. Dit heeft te maken met dat er voor de Oost-West opstelling minder ballast nodig is. Ballasten worden geplaatst om te voorkomen dat de zonnepanelen van het dak waaien. Het voordeel van een Oost-West opstelling is dat de panelen zo dicht tegen elkaar aan liggen, dat er amper wind onder komt. Om deze reden is er minder ballast nodig om de Oost-West installatie op zijn plek te houden en weegt deze dus ook een stuk minder.

 

Verschil in opbrengst met Zuidelijke opstelling

Zonnepanelen in Oost-West richting behalen gemiddeld vergeleken met een Zuidelijke zonnepanelen zo'n 5 tot 7% minder rendement per paneel. De reden hiervan is dat Oost-West panelen niet ideaal zijn opgesteld, de ideale opstelling van een zonnepaneel is namelijk richting het zuiden. De gemiddelde opbrengst van een Oost-West zonnepaneel ligt dus wat lager.

Daar staat tegenover dat met een Oost-West opstelling er wel meer panelen op het dak geplaatst kunnen worden dan bij een Zuidelijke opstelling. Dit maakt dat de totale opbrengst van de zonnepanelen aan het eind van het jaar amper zal verschillen.

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 


Offertes vergelijken >

 

Wel of geen Oost-West systeem?

In de meeste gevallen zijn zonnepanelen in zuidelijke richting het meest gunstig en daarmee ook meest voorkomend. Soms is een zuidelijke opstelling van zonnepanelen op het dak echter niet mogelijk, dan kan een Oost-West systeem de oplossing bieden. Onder de volgende omstandigheden is de Oost-West opstelling het gunstigst.

Platte daken - Wanneer je geen schuine daken hebt, is een Zuidelijke oriëntatie van zonnepanelen niet mogelijk. Zuidelijke zonnepanelen dienen namelijk onder een hellingshoek van 36 graden geplaatst te worden, dit is op platte daken niet mogelijk. Oost-West panelen kunnen daarentegen wel op platte daken geplaatst worden.

Daken niet gericht op het zuiden - Beschik je wel over een schuin dak, maar staat deze niet gericht op het zuiden? Dan bieden Oost-West zonnepanelen de oplossing! Je kan deze zonnepanelen dan op beide zijden van het dak plaatsen, het ene deel richting het Westen en het andere deel richting het Oosten. 

Beperkt dakoppervlakte - Wanneer jouw dakoppervlakte gering is, kan er beter voor een Oost-West opstelling gekozen worden. Bij een Zuid opstelling moet er namelijk afstand bewaard worden tussen de rijen zonnepanelen. Door de zonnepanelen in Oost-West richting te leggen, kan je tot wel 30% meer zonnepanelen plaatsen.

Kosten Oost-West zonnepanelen

Oost-West zonnepanelen zijn gemiddeld iets duurder als traditionele zonnepanelen. Wel krijg je er onder sommige omstandigheden een hoger rendement uit. De kosten voor een Oost-West zonnepanelen liggen in totaal gemiddeld rond de 4.000 euro. De opbrengst per jaar ligt ongeveer rond de 400 euro. De terugverdientijd van de Oost-West opstelling is daarmee gemiddeld 10 jaar.

Welke omvormer voor Oost-West zonnepanelen?

Voor een Oost-West opstelling dient een specifieke soort omvormer aangeschaft te worden. Omdat de Oost-West zonnepanelen in verschillende hellingshoeken liggen, dient de omvormer te bestaan uit minimaal 2 trackers. Een tracker zorgt voor de perfecte combinatie in stroom en spanning waardoor het hoogste rendement behaald wordt. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een omvormer!
Een voordeel van Oost-West zonnepanelen is dat je voor een kleinere omvormer kan kiezen. Dit omdat er in bij een dergelijke opstelling sprake is van kleinere pieken over de dag heen. Een kleinere omvormer is goedkoper.

Oost-West zonnepanelen kopen?

Op zoek naar geschikte Oost-West zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!
Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen in Oost-West opstelling op jouw dak krijgt!

Offertes vergelijken >

Meer over boekhouding?

Zonnepanelen
Glas-glas panelen
Hybride zonnepanelen
Dunne film panelen

Veelgestelde vragen

Welke omvormer voor Oost-West opstelling?

Voor een Oost-West systeem dient je een omvormer aan te schaffen die bestaan uit minimaal 2 trackers.

Hoeveel rendement verlies je per paneel met Oost-West zonnepanelen?

Zonnepanelen in Oost-West richting behalen gemiddeld vergeleken met een Zuidelijke zonnepanelen zo'n 5 tot 7% minder rendement per paneel.

Wanneer Oost-West zonnepanelen?

Wanneer je een plat dak, geen dak richting het zuiden of een beperkt dakoppervlakte hebt, zijn Oost-West zonnepanelen een geschikte oplossing.